Foto van de week

 • Hoog water
  anemptytextlline
  Week 6 Hoog water langs de Rijn een mooi gezicht maar voor sommige mensen onhandig als die mensen die op zo'n prachtig plekje langs de rivier wonen. Volgens mij moeten ze nu ergens anders bivakkeren.
 • Hortensia in de winter
  anemptytextlline
  Week 5 Hortensia in winterkleed met een zonnetje erbij.
 • Lampion
  anemptytextlline
  Week 4 Lampion plantje heeft mooie gekleurde bolletjes
 • vergankelijkheid
  anemptytextlline
  Week 3 Wandelend door het bos sta ik soms even stil en valt mijn oog op een mooi blaadje. Er komen gaatjes in en langzaam aan blijft er weinig meer over dan als voedsel te dienen voor de nieuwe opwas.  Het wordt opgenomen in de natuur. Net zoals het met ons mensen gaat. Er komen wat rimpeltjes bij genieten van wat er is. Moeten niet zoveel meer, rusten wat en bekijken onze herinneringen tot we terug gaan of verder gaan naar ......Het even stilstaan kan zoveel moois laten zien.
 • stralen
  anemptytextlline
  Week 2 de stralen zonlicht oor de beukenbomen geeft me een warm gevoel alsof ik even in het zonnetje wordt gezet ;o)
 • 2018
  anemptytextlline
  Week 1 Een nieuw jaar wat zal het brengen en ondanks het wat trieste natte weer kun je altijd kleur vinden zoals door deze veenbes.
 • Laatste week
  anemptytextlline
  Week 52 De laatste week van het oude jaar is aangebroken. Even stilstaan wat het jaar mij heeft gebracht. Op de valreep nog een bezoek aan de Orchideënhoeve in Luttelgeest.
 • kerst
  anemptytextlline
  Week 51 Een witte kerst zal het niet worden dit jaar maar die mooie sneeuw is er wel geweest.
 • Sneeuw
  anemptytextlline
  Week 50 de eerste sneeuw viel 8 december en Zondag 10 december was  het echt een mooi pak sneeuw.  Veel mensen gingen lekker  naar buiten om te wandelen, sneeuwpoppen of sneeuwhutten te bouwen. Een dag om te genieten.
 • Beweging
  anemptytextlline
  Week 49 Tip van een collega fotograaf om eens het toestel te beweging en een langere sluitertijd gebruiken. Dat heb ik geprobeerd en was verrast over het resultaat in zwart wit.
 • Planken wambuis
  anemptytextlline
  Week 48 Een mistige ochtend in de Planken wambuis samen met een aantal leden van de fotoclub uit Wageningen zijn we op pad gegaan.  Er liepen  al een paar wilde zwijnen op ons pad met hun neuzen te snuffelen in het blad op zoek naar eten.
 • Zonsondergang Quadenoord
  anemptytextlline
  Week 47 Quadenoord een mooi landgoed in Renkum waar de zonsondergang Quadenoord deze beuken in een mooi licht zet.
 • Kleur
  anemptytextlline
  Week 46 De laatste kracht van het afsterven in de herfst van de bladeren maken geel oranje en soms rood en krijgen een andere kleur. "Dit verschilt per boomsoort; van geel en bruin tot oranje en rood. Hoge temperaturen beïnvloeden de bladkleuring op verschillende tijdstippen in het seizoen. Een warme periode in mei-juni versnelt de bladkleuring, terwijl een warme periode in augustus-september het verkleuren van de bladeren juist vertraagt. Groen Bladeren van loofbomen bevatten chlorofyl. Dit chlorofyl zorgt ervoor dat planten van de lente tot en met de herfst met behulp van zonlicht koolstofdioxide en water kunnen omzetten naar allerlei complexe stoffen (zetmeel, suikers) en zuurstof. En deze stof zorgt ook voor de groene kleur van de bladeren. Chlorofyl absorbeert alle zichtbare kleuren die aanwezig zijn in het zonlicht, behalve groen. Het groene licht wordt teruggekaatst, waardoor wij de bladeren als groen zien. Herfstkleuren Tijdens het groeiseizoen wordt continu chlorofyl aangemaakt en gebruikt. In het najaar neemt de lichtintensiteit van de zon af. Hierdoor maken bomen minder chlorofyl aan. Niet alleen de lichtintensiteit is belangrijk voor bladverkleuring. Ook de temperatuur en de hoeveelheid neerslag spelen een rol. Na een paar (lichte) nachtvorsten komt bladverkleuring vaak goed op gang. Voordat de bladeren afsterven, trekken de bomen het chlorofyl dat nog aanwezig is terug uit de bladeren en slaan het op in de takken. In de bladeren zijn nog andere pigmentstoffen aanwezig. Die worden zichtbaar als het chlorofyl verdwijnt. Anthocyaan is rood van kleur, xantofyl is geel en caroteen oranje. Deze verschillende kleurstoffen bepalen samen de kleur van de herfstbladeren. De kleur van de bladeren verschilt per boomsoort, maar hangt ook af van de plek waar de boom staat, en van het weer. Indian summer Heel soms komt in Nederland een ‘Indian summer’ voor. Mooie rustige, warme, zonnige nazomerdagen en -nachten zonder nachtvorst zorgen er dan voor dat de bladeren wel verkleuren, maar niet van de bomen vallen. Dit levert prachtige beelden op van bomen die volop in herfstkleur staan. Wat zou deze herfst ons brengen? " (Bron; klimaatpad)
 • Zonnige herfst dag
  anemptytextlline
  Week 45 Op een zonnige herfst dag vindt ik fijn om naar buiten te gaan. Het kleurenpalet  van de bladeren stralen me tegemoet.
 • Eén randje
  anemptytextlline
  Week 44 "Eén randje mag je laten zien van mij Eén kartel randje. Anders geef ik teveel bloot. Dan  staat er straks een rij en blijft er niets over van mij. Dat wordt mijn dood."
 • Paddestoelen
  anemptytextlline
  Week 43 Paddestoelen als groep moeilijker om goed te portretteren. deze staan er netjes op na de regenachtige dagen komen de kleuren goed uit.
 • Wilde katten
  anemptytextlline
  Week 42 Anholter Schweiz een dierenpark in Isselburg net over de grens bij Arnhem een prachtig Dierenpark in Duitsland. De dieren hebben daar elk een mooi ruime leefomgeving en dat kan ik waarderen.
 • Vliegenzwam
  anemptytextlline
  Week 41 Terug van vakantie en alle foto's bekijken heerlijk om te doen. Wat we daar veel zagen en daar is het natuurlijk het jaargetijde voor waren paddestoelen. Vliegenzwammen waren er veel en vast ook veel slakken want ze waren behoorlijk aangevreten. Na een regenbui komen de kleuren nog mooier tot hun recht.
 • Oostenrijk
  anemptytextlline
  Week 40 Op vakantie in Oostenrijk voor het eerst van mijn leven. Wat een grote massieve en hoge bergen zijn daar. Er was sneeuw gevallen net voor we kwamen en dat lag er tussen de boterbloemen. Heel apart om te zien. Het eerst uitstapje was naar Rossbrand in Radstadt wat je kunt genieten van een panorama uitzicht.  
 • Rups op brandnetel
  anemptytextlline
  Week 39 Rupsen kunnen zich heel goed verstoppen ze gaan bijna op in hun omgeving. Dat zie je maar aan deze rups hier. Hij of zij lijkt veel op de de steel van de brandnetel.
 • Gekruld
  anemptytextlline
  Week 38 In de Nederland zijn veel botanische tuinen die ik geregeld bezoek en waar ik me lekker thuis voel. Wat mooi is om te zien zijn dan de dingen die net even anders zijn. Zoals hier een gekruld  bloemblaadje van de Helantithus.
 • Tegenlicht
  anemptytextlline
  Week 37 Tegenlicht van de avondzon op Texel waar ik al eerder een foto van heb geplaatst. De kleuren zijn prachtig in contrast met het bloemknopje van de witte hortensia.
 • Water
  anemptytextlline
  Week 36 Water is nodig voor ons leven.  Al het leven op aarde bestaat grotendeels uit water en is er afhankelijk van. 71% van het aardoppervlak is bedekt met water. Het is er in 3 fasen als vloeistof, vaste stof (bevroren)en als gas(stoom). Vloeiblaar water dat elk moment weer anders door beweging en licht. Fascinerend om te zien.
 • Fluitekruid
  anemptytextlline
  Week 35 Heerlijk deze zomer en wat ik daar mee associeer is wel het fluitekruid langs de bermen.Het kruid dankt zijn naam aan het feit dat je van een stukje van de holle stengel een fluitje kunt maken door beide uiteinden licht in te drukken en er dan op te blazen. Dit is voor mij het symbool van zomer met gonzende bijen en de weinige vlinders die we nog maar zien vliegen. Vooral niet te vergeten het geroep van de zwaluwen het maakt me altijd blij net als deze prachtige zomer, ik geniet ervan :o)
 • Uilen
  anemptytextlline
  Week 34 Afgelopen zaterdag was er een oogstfeest in Cothen. Dat is eens in de 2 jaar. Een mooi evenement en goed opgezet. Parkeren vooraan en je kunt met een treintje in de oogstkisten naar het terrein worden vervoerd. Leuk optreden van o.a. smartlappenkoor  "Tranen met tuiten" , veekeuringen en allerlei lekkers van bakkers, kaasboeren etc. Ook stond er "Het uilengroepje" en Draakje een mooie uil heeft geposeerd. Een prachtige dag en een heel mooi zonnetje
 • bloesem
  anemptytextlline
  Een bloesem, na de regenbui,van de bonen die in de biologische tuin stonden in Amersfoort. Als de bloesem al zo mooi is hoe zal de boon er dan uit zien en smaken?
 • Boomkikkertje
  anemptytextlline
  Week 32 Een uur erheen rijden een uur terug rijden en 2 x een nat pak ik heb het er allemaal voor over gehad. Voor het eerst van mijn leven heb ik boomkikkertjes gezien. Dat wilde ik al wel 2 jaar en nu is het gelukt. Ze zitten op zonnige plekken tussen dichte struiken en ze eten vnl insecten. Ik voelde me als een kind zo blij. Ik vindt ze zo mooi die hele kleine kikkertjes. Ze zijn beschermd en komen gelukkig nu iets vaker voor dan en aantal jaren geleden. Door menselijke activiteiten, vogels en zoogdieren zijn ze bedreigd. Dit jonge kikkertje is zo groot als het topje van mijn vinger volwassen dieren zijn 4 tot 5 cm. Ze hebben vingers en tenen met hechtschijven.
 • Eemstadboerderij
  anemptytextlline
  Week 31 Gisteren excursie naar de biologische Eemstadboerderij in Amersfoort. Althans naar de groentetuin van Jolke. Na een flinke regenbui klaarde het weer lekker op en konden we wat van onze eigen boontjes (doppen) plukken bedoel ik dan. Prachtige kroppen sla, worteltjes en wat al niet meer. Allemaal op een heel vriendelijke manier gezaaid, gepoot en geoogst. v.n.l. handwerk. Een vreugde om dit alles te zien en de kleine beestjes hebben een heerlijk plekje en zo ook hun plezier.
 • Krasser
  anemptytextlline
  Week 30 Een workshop van Leon Baas (en Michel Arends) stond al lang op mijn verlanglijstje en dát is nu gelukt en nog wel op Texel. Heerlijk vond ik het en heb genoten van zijn kennis. Een  leuke groep was het die we hadden en de tijd is op en top ingevuld. Het eten van Michel was écht erg  lekker,mooi, en daar werd speciale aandacht en moeite aan besteedt, heerlijk.    Deze sprinkhaan heb ik op de heide de zien  heet de krasser en is algemeen voorkomend in grasland, berm en braakliggende terreinen. De naam heeft hij door de  zang die hij voorbrengt.  
 • Helianthus hart
  anemptytextlline
  Week 29 Botanische tuinen daar ga ik graag naar te. Zo ook deze prachtige tuin en na een fikse regen bui komen de kleuren van bloemen en planten veel mooier tot hun recht.  Zo ook bij dit hart van de helianthus een bloem waar ik steeds weer door geraakt wordt in mijn hart:o)
 • Berenklauw
  anemptytextlline
  Week 28 In de uiterwaarden bij het pontje naar Dodewaard tussen de regenbuien in kon ik nog net wat foto's maken. De berenklauw is een indrukwekkende plant waar je beter niet te dicht in de buurt moet komen ivm brandblaren op je huid.
 • Beschut
  anemptytextlline
  Week 27 Soms zit ik tussen de struiken of bloemen en dan ineens zie ik iets wat me opvalt. Zo ook met dit kleine bloempje wat zo mooi "beschut" zat. Daar wil ik een foto van maken en het  "vastleggen" om nog eens van te genieten.
 • Pika chou
  anemptytextlline
  Week 26 Zat ik vorige week zondag lekker onderlangs te genieten van het mooie weer. Komt er een fietser/wielrenner  langs en vraagt gaat alles goed mevrouw. Ja hoor alles gaat goed. ik ben bezig met het maken van foto's. Hij dacht dat ik in de rolstoel zat maar het was een klein stoeltje. Toch kan ik het waarderen als mensen even polshoogte nemen. Op dat moment was ik net "pika chou"  tegen gekomen althans zo noem ik dit uiterst kleine insectje met zijn grote ogen. Ik was meteen verliefd en zag niets meer van de wereld om me heen en dat is een heerlijk moment.
 • Orchidee
  anemptytextlline
  Week 25 Deze orchidee deed me denken aan een (bescherm) engeltje met haar mooie jurkje. Dat sprak me wel aan.
 • Kever
  anemptytextlline
  Week 24 Door de onverwachte thuiskomst van de vakantie loop ik een week achter. Bij deze nog week 24. Kever onderlangs bij de Wageningse berg
 • "Door-leefd"
  anemptytextlline
  Week 23 Vakantie in Tsjechië en ik kwam er in het plaatsje Trutnov deze meneer tegen en vroeg of ik een foto mocht maken. Dat vondt hij goed. Toen ik weg liep maakte ik een foto waarop hij niet meer keek en in zichzelf gekeerd was een  "door-leefd"  mens. Bijzonder hoe de bankjes zich herhalen en de vorm van de man klopt daarbij. Ook de lijnen op zijn voorhoofd lijken mee te gaan met mee in de lijnen van de bankjes.
 • Lila
  anemptytextlline
  Week 22 Heerlijk dit zomerse weer. Ik heb een prachtige lila bloemen gezien in de kasteeltuin van Hemmen. Soms denk ik aan al die tuinen die smachten naar regen en water. Dat is hard nodig, hoe zou dat gaan bij de tuinders....en ons voedsel?
 • Beweging
  anemptytextlline
  Week 21 Als iets anders is of af wijkt valt het meestal op. Zo ook deze witte anemoon waar in het hart van de bloem wat gekrulde blaadjes zaten. Mooi om te zien en ik was er een hele tijd gefascineerddoor de draaiing die er in zat als er een beweging ontstond.
 • Zweefvlieg
  anemptytextlline
  Week 20 Een prachtige warme dag beloofd het te worden en de start is goed. Een zweefvlieg met zijn mooie goudbruine bontmanteltje aan. Daarvan wil ik wel even een foto maken zoals ik die in mijn tuintje zie.
 • Iris
  anemptytextlline
  Week 19 Vanmorgen was er mooi licht en stond ik om 6 uur naast mijn bed. Helaas kon ik niet weg omdat ik een afspraak had. Dan de tuin in want daar is ook mooi licht. Irissen zijn bloemen om kleine details uit te halen.
 • Tulp
  anemptytextlline
  Week 18 Maandag een bezoek aan  de keukenhof waar ze met bussen vol uit het buitenland komen. Wijzelf zijn er amper of niet geweest maar één keer zo'n jaar of 40 geleden.  Al die kleurenpracht en prachtige borders. Te weten dat er zo enorm veel verschillende soorten en kleuren tulpen zijn. Ruim 600 foto's heb ik gemaakt en ik zit nu een halve week verder nog met spierpijn. Absoluut de moeite waard om je tussen zo'n menigte mensen te begeven.
 • Orchideeënhoeve
  anemptytextlline
  Week 17 Maandag naar de Orchideeënhoeve in Luttelgeest geweest. Onderweg zagen we de mooie tulpen bollen velden. Ondanks de regen en enorme wind die er was waande ik me in de tropen. In de tropische-, lori-, zwevende- en  de vlindertuin is genoeg moois te zien om foto's van te maken.  Mooie bij de vlinders is dat hun ogen meegaan in de schutkleuren die ze hebben.
 • Pinksterbloem
  anemptytextlline
  Week 16 9 april beloofde het een mooie zonnige dag te worden. Veel Nederlanders trokken erop uit en genoten van het zonnetje en de ruim 20 graden die waren voorspeld. Al voor de zon opkwam zat ik langs de kant van het water te kijken naar de zonsopkomst. Omdat er vorst aan de grond kwam was er een mooie nevel over het water die rood gekleurd werd door de zon. Ook deze pinksterbloem stond daar te schitteren.
 • Roze
  anemptytextlline
  Week 15 Een roze tulp hoe banaal ik deze bloemen eerst vondt is dat nu wel verdwenen. Waarschijnlijk omdat ze voor ons Nederlanders zo gewoon zijn. Nu ik ze wat meer bekijk zijn ze heel mooi. De kleurtinten die mooi overlopen de vorm van het blad, en als ze dood gaan en verschrompelen zijn ze ook prachtig.
 • Krentenbloesem
  anemptytextlline
  Week 13 Prachtige zonnige voorjaarsdagen en de fiets wordt dan tevoorschijn gehaald om een lekker tochtje te maken. Het prille groen van de bomen en bloesems die je onder weg tegen komt zijn geweldig. Een prachtig seizoen de lente.
 • Narcis
  anemptytextlline
  Week 12 Volop staan ze te stralen de gele bollen van het voorjaar onze narcissen. Deze laat zich van de andere kant zien.
 • Zonnetje
  anemptytextlline
  Week 11 Een prachtig voorjaarszonnetje de dag na de verkiezingen. Mooi om er op tijd voor uit mijn bed te gaan en een rondje om de grote waterplas te wandelen. Veel vogels zijn hier een witte reiger en een paar prachtige bergeenden heb ik gezien.
 • Krokussen
  anemptytextlline
  Week 10 Het voorjaar zet nu echt in. Heerlijk al die vrolijk gekleurde Krokussen.
 • Winterjasmijn
  anemptytextlline
  Week 9 Naast alle sneeuwklokjes en krokussen die hun kopjes boven de aarde steken hebben we natuurlijk al de hele winter kunnen genieten van de winterjasmijn Jasminum nudiflorum.  Het is een uitstekende klimmer voor een muur in de schaduw. Al zijn de knopjes hier niet te zien die zijn soms zo mooi rood gekleurd. Kortom bloemen om van te genieten terwijl er zo weinig bloeit in de winterperiode.
 • Zonneblad
  anemptytextlline
  Week 8 Na de flinke storm van gisteren en de vele regenbuien was er vandaag een heerlijk zonnetje. Ik ben naar arboretum Oostereng gegaan voor een kleine wandeling. De sneeuwklokjes laten voorzichtig hun kopjes zien. Treffender vond ik dit blad in het zonnetje een "zonneblad" ;o)
 • Sneeuw
  anemptytextlline
  Week 7 Een heerlijke winterse bui een flinke pak sneeuw gevallen zaterdag de 14 Februari.  Geweldig om dan vroeg door het bos te lopen. Als het zonnetje nog even haar gezicht laat zien begin ik ook te stralen.
 • Rijp
  anemptytextlline
  Week 6 Een nieuwe koude periode op komst. Heerlijk een beetje sneeuw en vorst. Prachtig weer. Het voordeel is dat je s'zomers " minder last hebt van irritante beestjes ;o) Hier wat rijp op de blaadjes in tegenlicht.
 • Medebewoner
  anemptytextlline
  Week 5 We hebben een medebewoner in ons huis. Het is de Hierodula membranacea bidsprinkhaan. Ze heeft een prachtige woning en gezellige buren die ik binnenkort ga portretteren.
 • Pompoen
  anemptytextlline
  Week 4 Inmiddels is het al enige weken koud buiten, veel vorst en sneeuw. Nu heb ik het voor de afwisseling even nodig om een warmere kleur te laten zien. De pompoen die ik het jaar op de tuintafel heb gezet geeft een mooie warme kleur. Ik blijf genieten van de vorst en de kou echt fotogeniek weer.
 • Versierd
  anemptytextlline
  Week 3 Sneeuw, heerlijk en al die mooie kristallen druppeltjes lijken of het dennenoompje vol met druppeldraden hangt als een versierde kerstboom.
 • Takken
  anemptytextlline
  Week 2 Afgelopen week heeft het lekker gevroren ik heb daar erg van kunnen genieten in het arboretum De dreijen in Wageningen. Er kwam een prachtig zonnetje de hoek om kijken en gaf extra mooi licht.
 • Een kleurrijk 2017
  anemptytextlline
  Week 1 2017 een nieuw jaar ligt voor ons. Wat zal het ons brengen 365 dagen volgens de kalender. Met elke dag iets nieuws wat de moeite waard zal zijn om dat te ontdekken of te ont-moeten. Ik ga er met plezier aan beginnen met een foto van een kleurrijke bloem. Ik wens jullie een jaar om van te genieten.
 • Een ster
  anemptytextlline
  Week 52 De laatste week van 2016 Deze zuiderwindlelie (Ornithogalum Arabicum)  heeft veel namen hij wordt weleens knipoogje genoemd of ster van Bethlehem. Het is een sterk bloempje en ruikt lekker. Ik vond het leuk om hem nu te plaatsen in deze nog zo donkere dagen al zal de hoeveelheid licht alweer vanaf 21 december toenemen.
 • Vorst op de blaadjes
  anemptytextlline
  Week 51 Inmiddels is het zacht weer zo'n 13 graden en dan is het bijna kerstmis. Een paar dagen hebben we mooi vriezend weer gehad en deze twee blaadjes stonden daar helemaal klaar voor. Hopelijk komen er nog wat vriezend weer om de vorst kristalletjes vast te leggen.
 • Orchidee bidsprinkhaan
  anemptytextlline
  Week 50 Afgelopen week ben ik naar Lisse geweest en heb mogen genieten om deze prachtige kleine dieren van dichterbij te bewonderen en te leren hoe ik ze het best kan benaderen en "hanteren" zodat dit voor het diertje zo weinig mogelijk stress oplevert als ik ze fotografeer. Hoe ik ze kan verzorgen welke huisvesting ze in leven en meer. Belangrijk is het om te weten waar deze dieren vandaan komen en hoe ze in d natuur leven om het vervolgens een beetje na te bootsen zodat ze een goed leventje hebben. Hij komt van nature voor in de regenwouden van Maleisië. De nimfen eten kleine fruitvliegjes, de volwassen exemplaren eten grotere insecten.  De mannetjes kunnen zo'n 3 cm en 6 maanden worden en de vrouwtjes 6 cm en 10 maand. in die periode vervellen ze een paar keer en zijn dan extra kwetsbaar. Deze prachtig gekleurde orchidee bidsprinkhaan  ( Hymenopus coronatus) imiteert de schaduw en de vorm van de bloemen, waarop het dier zich op dat moment bevindt. Als volwassen dier kunnen ze binnen een paar dagen van kleur veranderen, naar meer of naar minder roze
 • Winters tintje
  anemptytextlline
  Week 49 Vorst aan de grond werd gezegd in het weerbericht. Heerlijk met een beetje zon erbij en nog wat bloemende bloemen die er waren en zich na deze vorst wel snel zullen terugtrekken tot het voorjaar.
 • Beukenblad
  anemptytextlline
  Week 48 Een gekleurd beukenblad met een regendruppel is wat we in deze tijd van het jaar komende tijd geregeld kunnen tegenkomen.
 • Clematis uitgebloeid
  anemptytextlline
  Week 47 De herfst met prachtige kleuren, de harde storm die ons langs de oren waait. Een mooi jaargetijde waar we van kunnen genieten. Nu wordt er naar elk knopje gekeken omdat we niet overstelpt worden met de bloemen die je in de zomer ziet. Dore blaadjes of een uitgebloeide clematis de moeite waard.
 • Gewei zwam
  anemptytextlline
  Week 46 Geweizwammen  zitten vaak op dode takken, houtsnippers en stronken van loofbomen. De geweizwam is een kleine, knotsvormige of plat cilindrische zwam tot 6 cm hoog.  De steel is harig en zwart. Aan de bovenkant komen vaak vertakkingen voor, waardoor ze op een gewei lijken. In hun jeugd zijn ze bedekt met een wit poeder. Dit zijn de sporen.  Later in het najaar gaan ze over tot de geslachtelijke fase. De kleur verandert dan naar zwart en de sporen zitten niet meer aan de buitenkant.
 • Rood bekermos
  anemptytextlline
  Week 45 Rood bekermos of Cladonia coccifera komt veel voor in bossen, zandverstuivingen, duinen op de heide en het groeit tussen mos en gras. Het is ongeveer een halve centimeter hoog. In dit geval kwam ik het tegen op een hek bij de wandelroute het Zwattepad in Drente. Rood bekermos verschilt van bekermos vanwege het een roodgekleurde sporenvormende vruchtlichaam of apothecia heeft. Korstmossen zijn taaie organismen welke op de meest onwaarschijnlijke plaatsen kunnen overleven, waar de planten het niet meer redden zoals  in de woestijn of op de Zuidpool en in hooggebergte. Verwar het roodbekermos niet met de heidelucifer Cladonia floerkeana die ook felrode maar veel smallere apothecia heeft, en ook min of meer rond is. De Engelse naam voor Heidelucifer is British soldier.    
 • Astrantia
  anemptytextlline
  Astrantia  is latijn voor "ster" en wordt ook wel Zeeuws knoopje genoemd. Een sierraad bij de Zeeuwse klederdracht dat symbool staat voor trots en succes. Een bloem die zich prachtig op de foto laat zetten. Ze worden 50-70 cm hoog en bloeit juni augustus met groenwitte bloemen een vleugje roze of wat meer paars. De Astrantia houdt van een zonnige plek die niet droog is en je kunt ze als snijbloem gebruiken.
 • Helianthus
  anemptytextlline
  Helianthus  is een van mijn favoriete bloemen. Het Griekse woord Helios = zon. Zonnebloem is een van de bekendste soorten maar je hebt ook zonnehoed die net weer anders is. De bloemhoofden volgen overdag de richting van de zon. Deze tijd van het jaar zul je er veel Helianthussoorten tegenkomen.  
 • Sneeuwklokjes
  anemptytextlline
  Sneeuwklokjes De wetenschappelijke naam  van sneeuwklokjes is Galanthus nivalis en afgeleid van de Griekse woorden 'gala', dat melk betekent, en 'anthos', dat staat voor bloem. Nivalis betekent sneeuw.  Er zijn 19 soorten en wel 500 variëteiten. Het sneeuwklokje staat symbool voor hoop, (opnieuw) ontwaken en levensverwachting
error: Content is protected !!