In onze tuin hebben we een paar vijvertjes en elk jaar veel kikkers. Een kikker (Anura) is een amfibie De bruine kikkers hebben een afgeplat peervormig lichaam en geen staart. Uitpuilende ogen waarmee ze relatief slecht kunnen zien. Ze variëren van kleur met een patroon van donkere vlekken. De 2 huidplooien op de  rug zijn in een lichtere kleur. Hun langere achterpoten hebben zwemvliezen. Bij hun ogen die aan de zijkant van hun kop zitten, hebben ze vaak een donkere vlek en een inwendige kwaakblaas waarmee ze tot zo’n 20 meter ver hoorbaar zijn.

Na 2-3 jaar zijn ze geslachtsrijp en dan hebben we in het voorjaar een heel concert in in de vijver. De eieren/kikkerdril worden in het ondiepe vijvertje gelegd en lijken wel ogen. Na de metamorfose klimmen de kleintjes aan wal en zijn dan 1,5 cm groeien tot de herfst nog tot 3,5 cm. het jaar daarna zijn ze ongeveer 5 cm. Aanwezigheid van kikkers is belangrijke indicator voor een gezond milieu

De kikker was in de Egyptische tijd een  heilig dier omdat ze uit modder geboren werden en het geheim van het leven kennen. Oergoden zoals de godin Heket werden vaak afgebeeld met een kikkerkop. In landen als China en Japan brengen kikkers geluk en in andere culturenis de kikker een symbool voor onheil.

Vaak geven we een bol kikkerdril aan een vriendin mee die op een peuterspeelzaal werkt zodat de kinderen het proces van eitje tot kikkervisje kunnen volgen. Onze poezen vangen soms kikkers dat is hun natuur en daar ben ik niet zo blij mee ze proberen zich te verstoppen al lukt dat niet altijd.